Пиле с гъби и праз
Финият сметанов сос с коняк свързва всички елементи - пилешко, гъби и праз, на това сочно и засищащо ястие в един завършен триумф на вкуса.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 долни пилешки бутчета
- 2 стръка праз, нарязани на дебели кръгчета, или 300 г обелени лукчета
- 300 г гъби, нарязани на четвъртини
- 1 с. л. лимонов сок
- 3 с. л. зехтин
- 1 резен целина
- 1 малък морков
- 1 дафинов лист
- 3 стръка мащерка
- 1 стрък розмарин
- 1 с. л. брашно
- 500 мл зеленчуков бульон
- 100 г заквасена сметана
- 2 жълтъка
- 1 с. л. натурално нишесте
- 2 с. л. коняк
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Целината, морковът, дафиновият лист, мащерката и розмаринът се завързват на букетче с бял памучен конец.
- 2.
Гъбите се разбъркват с лимоновия сок, за да не потъмнеят, и се бланшират 3 мин. в 500 мл вряща подсолена вода. Добавя се празът и след 2 мин. всичко се отцежда.
- 3.
В загретия зехтин се слагат бутчетата и се разбъркват, като не бива да се зачервяват. Добавя се брашното, разбърква се, налива се бульона и се добавя ароматното букетче. Оставя се да къкри 20 мин.
- 4.
Букетчето се изважда, слагат се бланшираните зеленчуци и се оставя да къкри още 10 мин.
- 5.
Сметаната се смесва с жълтъците и нишестето. Добавя се към пилето при непрекъснато разбъркване извън огъня, като не бива да завира. Слага се конякът и се подправя с лимонов сок на вкус. Поднася се горещо.