Пиле с гъби и картофи на фурна
Хубавото на готвенето е, че рецептата винаги може да се промени, така че да стане по-подходяща за времето или за личния вкус. Така на обичайното пиле с картофи се добавят малко гъби, сметана и кашкавал и се получава съвсем ново и със сигурност най-вкусното ястие в този момент.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г пилешко филе, нарязано на ивици
- 4 големи сварени картофа
- 200 г гъби, нарязани на четвъртини
- 1 с. л. масло
- 2 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 200 г заквасена сметана
- 100 г пушен кашкавал, настърган
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета. Подреждат се в тавичка, намазана с маслото.
- 2.
Гъбите се слагат в сух нагорещен тиган с незалепващо покритие и се разбъркват 3-4 мин. на силен огън, докато се изпари водата им и леко се зачервят. Изваждат се.
- 3.
Всъщия тиган се сгорещява зехтинът и в него се слага чесънът. Не бива да се зачервява, а само да стане по-ароматен. Слагат се ивиците пилешко филе и се разбъркват, докато побелеят. Добавят се гъбите, заквасената сметана, сол и пиер на вкус.
- 4.
Картофите се заливат със сместа. Поръсват се с кашкавала и всичко се запича, докато се зачерви.