Пиле с грозде и лукчета
Зрялото грозде е необичаен продукт за ястие с пилешко, но това не означава, че не е подходящ. Сладостта на плодовете се слива с тази на лука, допълва се от аромата на виното и изпъква на фона на финия вкус на месото.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки бутчета
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 4 с. л. царевично брашно
- 1 ч. ч. червено грозде без семки
- 1 ч. ч. малки лукчета
- 1 ч. ч. бяло вино траминер
- 8 скилидки чесън, необелени
- 1 ч. л. прясна мащерка
- 2 с. л. сметана
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Бутчетата се обтриват със сол и пипер на вкус. Овалват се в царевичното брашно и се слагат в сгорещения зехтин да се зачервят от всички страни. Изваждат се.
- 2.
В същата мазнина се слага гроздето. Разбърква се 2-3 мин., докато леко се зачерви, и се изважда. Сипват се целите лукчета и чесънът. Разбъркват се на умерен огън около 10 мин., докато се зачервят.
- 3.
Връща се месото и се залива с виното. Посолява се на вкус и се оставя да къкри без капак, докато течността изври. Слагат се сметаната и мащерката. Разбърква се, добавя се гроздето и се сервира.