Пиле пармиджана
Вариация на вкусната италианска тема "пармиджана", тази рецепта заменя обичайния патладжан със сочни пилешки филета, а резултатът е като за облизване на пръсти.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 пилешки гърди
- 4 с. л. зехтин Classic
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 400 г консервирани домати
- ½ ч. л. риган
- 2 с. л. босилек, нарязан
- 100 г моцарела или топено сирене
- 1 с. л. трохи от пълнозърнест хляб
- 50 г пармиджано или кашкавал, ситно настърган
- 1 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. кедрови ядки или белени слънчогледови семки
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилешките гърди се обтриват със сол и пипер и се запечатват на умерен огън в тиган с 2 с. л. загрят зехтин. Изваждат се и се слагат в съд за печене.
- 2.
Останалата мазнина се добавя в тигана от пърженето и чесънът се разбърква в нея няколко секунди на умерен огън, докато стане ароматен. Сипват се доматите и риганът. Разбъркват се 5-6 мин. Добавя се босилекът и се посолява на вкус. Филетата се заливат със соса. Върху всяко парче месо се поставя резен моцарела или топено сирене.
- 3.
Трохите се разбъркват с пармиджаното или кашкавала, магданоза и ядките. Филетата се поръсват със сместа и се запичат 20 мин. в загрята фурна на 190° С, докато пармиджаното се зачерви.