Пиле паприкаш
Както повечето европейски рецепти и унгарското пиле паприкаш се приготвя по различни начини. Нашето предложение е ароматно, сочно и приятно пикантно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле
- 4 с. л. брашно
- 500 мл пилешки бульон
- 2 с. л. зехтин
- 1 с. л. масло
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 8 скилидки чесън, цели
- 2 ч. л. сладък червен пипер
- 1 ч. л. лют червен пипер
- ½ ч. ч. черни маслини
- 8 червени печени чушки, нарязани на ивици
- 1 ч. ч. консервирани домати или чери домати, срязани наполовина
- 1 с. л. доматено пюре
- за сгъстяване:
- 200 г заквасена сметана
- 1 скилидка чесън, пресована
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. лимонов сок, по желание
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се измива, подсушава се и се разрязва на 8 парчета. Овалва се в брашното.
- 2.
Маслото се загрява със зехтина и парчетата месо леко се сотират от всички страни, докато се зачервят. Изваждат се.
- 3.
В същата мазнина се слагат лукът и скилидките чесън. Разбъркват се 4-5 мин. на умерен огън. Прибавят се двата вида червен пипер, налива се горещият пилешки бульон и се връща месото. Оставя се да се вари на умерен огън около 30 мин.
- 4.
Добавят се доматите, пюрето, маслините и нарязаните печени чушки. Сипва се в тавичка.
- 5.
Смесват се сметаната, чесънът, магданозът и лимоновият сок. Добавят се към месото, разбърква се и се слага във фурната на 190°С за 15 - 20 мин., докато се зачерви добре и сосът се сгъсти.