Пиле магданозлия
Тракийската свежа пилешка яхния изглежда няма аналог сред останалите традиционни български рецепти и затова само в нея може да опитате комбинацията от пилешко месо, кисело мляко, лимон, целина и лук.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле
- 100 г масло
- 1 глава лук, нарязана на полумесеци
- ½ глава целина, нарязана на кубчета
- 2 с. л. брашно
- 2 ч. ч. кисело мляко
- 1 жълтък
- 2 връзки магданоз
- 1 лимон
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се нарязва на парчета и се изпържва до розово в маслото.
- 2.
Изважда се и в същата мазнина се задушават до омекване лукът и целината. Поръсват се с брашното, объркват се много добре, заливат се с 1 ч. ч. топла вода и се кипват. Прибавя се месото, посолява се и ястието се оставя да къкри.
- 3.
Когато месото омекне, се прибавя ситно нарязаният магданоз, а няколко минути след това - черният пипер, сокът от лимона, щипка настъргана кора и жълтъкът, разбит с киселото мляко. Ястието се разбърква и се сваля от огъня.