Пиле лютика с печени домати
Сочната и ароматна северозападна рецепта, може и да не е известна в цяла България, но всеки уважаващ родната кухня кулинар би трябвало да й се наслади поне веднъж.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле, нарязано на порции
- 100 г масло
- 3 люти чушки
- 4 зелени чушки
- 4 червени чушки
- 4 средни домата
- 2 глави лук, ситно нарязани
- 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 1 с. л. лимонов сок, по желание
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се слага в стопеното сгорещено масло и се разбърква 5-6 мин., докато се зачерви. Посолява се. Залива се с 1 ч. ч. гореща вода и се задушава, докато се свари месото. Отваря се капакът, огънят се засилва и се разбърква от време на време, докато се изпари бульонът и остане на мазнина.
- 2.
През това време чушките и доматите се изпичат на грил или на силна фурна, слагат се в найлонов плик да се задушат 10 мин., обелват се и се нарязват на лентички.
- 3.
Лукът се счуква или се смила в кухненски робот или чопър.
- .
Към пилето, което е останало на мазнина, се добавят лукът, чушките и доматите. Разбъркват се 7-8 мин., докато се позапържат. Отново се подправя ястието на вкус. Добавя се лимоновият сок. Разбърква се с магданоза и се поднася.