Пикантни пилешки крилца
Пърженото пиле е един от истинските кулинарни символи на южните щати, но хората от Акадиана (кадиени, каджуни, кажуни, кейджън - изберете си) са го превърнали в техен специалитет заради умопомрачително ароматната смес от подравки.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 800 г пилешки крилца
- 3 с. л. кейджън смесени подправки
- 60 мл зехтин
- 1 ч. л. мед
- 1 ч. ч. бяло пшенично брашно
- 1 с. л. царевично нишесте
- 2 ч. лморска сол
- олио за пържене на маслена баня
- за кейджън подправката:
- 1 с. л. морска сол
- 1 с. л. черен пипер на зърна
- 1 с. л. бял пипер на зърна
- 1 с. л. сушен риган
- ½ с. л. сушена мащерка
- ½ с. л. сушен босилек
- 1 ч. л. кайенски или лют червен пипер
- ½ с. л. пушен червен пипер
- 1 с. л. чесън на прах
- 1 с. л. червен пипер
- по желание:
- 1 дафинов лист
- 3 зърна бахар
-
лют червен пипер
Начин на приготвяне
- 1.
Крилцата се измиват, подсушават се и се срязват в ставите. Тънкият край се отстранява.
- 2.
За сместа от подправки в хаванче се стриват черният, белият пипер и бахарът, добавят се другите подправки и всичко отново се стрива, за да се слеят ароматите. Съхранява се в плътно затворени буркани на тъмно. Дафиновият лист се прибавя по време на приготвянето на ястието и се изважда в края.
- 3.
В купа се смесват ароматната смес, зехтинът и медът. Добавя се пилето и се слага в хладилника да се маринова най-малко 2 часа. Може да се остави и цяла нощ.
- 4.
В найлонов плик се смесват брашното, нишестето и солта. В плика се слагат отцедените мариновани крилца, пликът се разтръсква, за да се покрият равномерно. Крилцата се изваждат в чиния и се оставят да постоят 15 мин.
- 5.
Крилцата се пържат 5 - 7 мин. в съд, в който има поне 5 см олио, загрято на 170˚ С. Леко се подсушават с кухненска хартия от мазнината и се поднасят горещи.