Петел с вино
Съществуват две школи за приготвянето на тази древна френски рецепта. Според първата Coq au vin се приготвя в рамките на един ден, т.е. месото не се маринова, докато при втората продължителното мариноване е задължително. Най-вероятно към втория вариант се прибягва най-вече в случаите, когато наистина става въпрос за петел, а не за пиле.
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- за маринатата:
- 750 мл червено вино
- 2 моркова
- 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
- 3 скилидки чесън
- 1 с. л. сушени манатарки
- 1 щипка мащерка
- 1 дафинов лист
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- за пилето:
- 1 петел или голямо пиле, нарязано на порции
- 100 г краве масло
- 2 с. л. олио
- 1 с. л. брашно
- за гарнитурата:
- 500 г гъби
- 200 г бекон, нарязан на кубчета
- 200 г дребен лук, обелен
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- магданоз, нарязан на ситно
- 1 щипка захар
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
От предната вечер се смесват всички продукти за маринатата и месото се слага да престои в нея 12 часа в хладилника.
- 2.
Месото се подсушава, зеленчуците и маринатата се запазват.
- 3.
Загряват се половината от маслото и олиото и в тях се запържва месото от всички страни. Прибавят се зеленчуците от маринатата и се разбъркват на огъня около 5 мин. Слага се брашното и се разбърква още 5 мин. Налива се течността на маринатата и щом всичко заври, ястието се покрива с капак и се слага в загрята на 200°С фурна за 1,5-2 часа.
- 4.
През това време се приготвя гарнитура. В останалата загрята мазнина се слага беконът и лукчетата. След 3-4 мин. се прибавя захарта, сол и пипер на вкус и 1-2 с.л. вода. След като се изпари водата, се добавят гъбите и се разбъркват 4-5 мин.
- 5.
Когато петелът е готов, към соса се прибавят чесънът и магданозът.
- 6.
Ястието се сервира с гарнитурата и сварена паста или картофи.