Перуанско севиче
Рецептата е на Карлос Портен от софийския ресторант "Ломо".
Според историците перуанското севиче, което днес е обявено за национално културно наследство, има хилядолетна история. В древността хората от културата мочика обработвали прясно уловената риба с ферментиралия сок на местния плод тумбо, а по-късно инките я мариновали с чича - слабоалкохолна напитка от царевица. Когато испанците внесли лимона, сокът му категорично се наложил като основен ингредиент в приготвянето на свежия морски деликатес.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г прясна морска риба например халибут, нарязана на кубчета
- 8 лимона
- 1 глава чесън, нарязан на ситно
- 4 с. л. селъри, нарязано на ситно
- 4 с. л. джинджифил, нарязан на тънки лентички
- 4 ч. л. пресен кориандър, нарязан на ситно
- сол и черен пипер на вкус
- за гарниране:
- 1 глава червен лук, нарязана на кръгчета
- люти чушки, нарязани на кръгчета, на вкус
- 1 сварен сладък картоф
- млечна царевица
- печени царевични зърна
-
4 листa маруля
Начин на приготвяне
- 1.
Лимоните се изстискват леко, за да няма горчив вкус от кората.
- 2.
Рибата се маринова 12 – 15 мин. в лимоновия сок и останалите продукти.
- 3.
Сервира се заедно с маринатата върху листата от маруля, като се покрива с лука и лютите чушки. Гарнира се с филийки картофи и с царевицата.