Начало За нас Реклама Контакти

Перуанско севиче

Снимка за Перуанско севиче
20
Време за приготвяне: 20 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Рецептата е на Карлос Портен от софийския ресторант "Ломо".

Според историците перуанското севиче, което днес е обявено за национално културно наследство, има хилядолетна история. В древността хората от културата мочика обработвали прясно уловената риба с ферментиралия сок на местния плод тумбо, а по-късно инките я мариновали с чича - слабоалкохолна напитка от царевица. Когато испанците внесли лимона, сокът му категорично се наложил като основен ингредиент в приготвянето на свежия морски деликатес.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 600 г прясна морска риба например халибут, нарязана на кубчета
  2. 8 лимона
  3. 1 глава чесън, нарязан на ситно
  4. 4 с. л. селъри, нарязано на ситно
  5. 4 с. л. джинджифил, нарязан на тънки лентички
  6. 4 ч. л. пресен кориандър, нарязан на ситно
  7.  сол и черен пипер на вкус
  8. за гарниране:
  9. 1 глава червен лук, нарязана на кръгчета
  10.  люти чушки, нарязани на кръгчета, на вкус
  11. 1 сварен сладък картоф
  12.  млечна царевица
  13.  печени царевични зърна
  14. 4 листa маруля
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лимоните се изстискват леко, за да няма горчив вкус от кората.

  2. 2.

    Рибата се маринова 12 – 15 мин. в лимоновия сок и останалите продукти.

  3. 3.

    Сервира се заедно с маринатата върху листата от маруля, като се покрива с лука и лютите чушки. Гарнира се с филийки картофи и с царевицата.
     


Подходящи типове вина
Апр. 2013
Още подобни рецепти
Коментари