Пене с пилешко и броколи
Хрупкавото броколи в тази рецепта приятно контрастира на плътната паста и финото пилешко, а всичко е класически овкусено с лук, чесън и лимон.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 500 г пълнозърнести пене или спагети
- 400 г пилешко филе, нарязано на тънки ивици
- 2 с. л. царевично нишесте
- 3 с. л. зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 500 г броколи, нарязани на розички
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 щипка настъргана лимонова кора
- 4 с. л. настърган пармезан
- 1 с. л. масло
-
сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Месото се поръсва с нишестето и сол на вкус. Разбърква се.
- 2.
В сгорещения зехтин се слагат лукът и чесънът за 5-6 мин. на умерен огън. Разбъркват се, докато започнат да се карамелизират. Огънят се засилва и се добавя месото. Разбърква се, докато се зачерви.
- 3.
Прибавят се розичките броколи и се бъркат още 3-4 мин. Пастата се сварява в подсолена вода според инструкциите на опаковката, отцежда се и се разбърква с броколите и месото. Ако има нужда, може да се долее 100 мл от течността, в която е вряла пастата. Накрая се слагат лимоновата кора и сок, настърганият пармезан и маслото.