Начало За нас Реклама Контакти

Печено великденско пиле

Снимка за Печено великденско пиле
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако по една или друга причина не спадате към почитателите на агнешкото и търсите негова алтернатива за великденските празници, тази рецепта е повече от подходяща. Богата на вкусове и аромати, тя съчетава най-доброто от сезонната кулинарна палитра.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1  пиле, около 1,5 кг
  •  сол на вкус
  • 1 с. л. Рустикана 
  • 2 с. л. меко краве масло
  • за плънката:
  • 200 г маскарпоне или крем-сирене
  • 1 ч. л. нарязан розмарин
  • 2 с. л. нарязан магданоз
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 1 с. л. лимонов сок
  • 1 скилидка чесън
  •  сол на вкус
  •  шарен пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 400 г малки морковчета
  • 500 г пресни картофи
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка пресен чесън
  • 1 ч. л. нарязан розмарин
  • 1 с. л. краве масло
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Пилето се измива и подсушава добре. Посолява се и се поръсва с лимонов пипер.

  2. 2.

    Приготвя се плънката, като се смесват сиренето с билките и подправките. Кожата, която покрива гърдите и бутчетата внимателно се отлепва и полученият отвор се напълва с плънката. По същия начин се напълват и бутчетата с останалата плънка. Пилето се връзва с конец, за да запази формата си.

  3. 3.

    Намазва се с маслото и се слага да се пече в загрята фурна на 200°С около 60 мин.

  4. 4.

    През това време морковите и картофите се пускат за 5 мин. във вряща подсолена вода. Изцеждат се и се смесват с нарязаните лук, чесън, розмарин и маслото. Подправят се със сол, ако е необходимо, и се слагат да се пекат за 20 мин. във фурна, загрята на 200°С.

Вариации - Прибавете бекон към печените зеленчуци.

Подходящи типове вина
Апр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари