Печено великденско пиле
Ако по една или друга причина не спадате към почитателите на агнешкото и търсите негова алтернатива за великденските празници, тази рецепта е повече от подходяща. Богата на вкусове и аромати, тя съчетава най-доброто от сезонната кулинарна палитра.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле, около 1,5 кг
- сол на вкус
- 1 с. л. Рустикана
- 2 с. л. меко краве масло
- за плънката:
- 200 г маскарпоне или крем-сирене
- 1 ч. л. нарязан розмарин
- 2 с. л. нарязан магданоз
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 скилидка чесън
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
- за гарниране:
- 400 г малки морковчета
- 500 г пресни картофи
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка пресен чесън
- 1 ч. л. нарязан розмарин
- 1 с. л. краве масло
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се измива и подсушава добре. Посолява се и се поръсва с лимонов пипер.
- 2.
Приготвя се плънката, като се смесват сиренето с билките и подправките. Кожата, която покрива гърдите и бутчетата внимателно се отлепва и полученият отвор се напълва с плънката. По същия начин се напълват и бутчетата с останалата плънка. Пилето се връзва с конец, за да запази формата си.
- 3.
Намазва се с маслото и се слага да се пече в загрята фурна на 200°С около 60 мин.
- 4.
През това време морковите и картофите се пускат за 5 мин. във вряща подсолена вода. Изцеждат се и се смесват с нарязаните лук, чесън, розмарин и маслото. Подправят се със сол, ако е необходимо, и се слагат да се пекат за 20 мин. във фурна, загрята на 200°С.
Вариации - Прибавете бекон към печените зеленчуци.