Печено пиле върху бирена кутия с ябълков рататуй
Тази рецепта е интересна вариация на хитрия начин за печене на пиле върху бутилка, както и на популярното анимационно ястие рататуй.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 пиле
- 1 ч. л. сол
- 1 с. л. мед
- 1 щипка чесън на гранули
- 1 ч. л. ситно нарязани листа от салвия или ½ ч. л. сушени
- ½ ч. л. кайенски пипер
- 1 ч. л. смлян черен пипер
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. горчица
- 4 с. л. зехтин
- 1 кутия бира от 330 мл
- за ябълковия рататуй:
- 4 с. л. зехтин
- 1 ч. ч. червен лук, нарязан на полумесеци
- 1 ч. ч. селъри, нарязано на ситно
- 1 ч. ч. нарязани на кубчета тиквички
- 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
- 1 ч. ч. нарязани на кубчета кисели ябълки
- 1 ч. ч. орехи, нарязани
- 2 с. л. листа от босилек
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Смесват се медът, чесънът на гранули, салвията, кайенският, черният и червеният пипер, горчицата и зехтинът.
- 2.
Пилето се посолява от всички страни и се обтрива с ароматната смес.
- 3.
Отлива се ⅓ от бирата и кутията се поставя изправена в тава за печене, а пилето се слага върху нея с отвора надолу. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С, в долната част на фурната, около 75 мин.
- 4.
В загретия зехтин се слагат лукът и селърито. Разбъркват се 3-4 мин., докато омекнат. Добавят се тиквичките и чесънът. Слагат се 4-5 с. л. гореща вода, за да поомекнат тиквичките. След 3-4 мин. се добавят ябълките и орехите. Разбъркват се и се слагат подправките. Ябълките и тиквичките трябва да останат леко хрупкави.