Начало За нас Реклама Контакти

Печено пиле върху бирена кутия с ябълков рататуй

Снимка за Печено пиле върху бирена кутия с ябълков рататуй
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Тази рецепта е интересна вариация на хитрия начин за печене на пиле върху бутилка, както и на популярното анимационно ястие рататуй.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 пиле
  2. 1 ч. л. сол
  3. 1 с. л. мед
  4. 1 щипка чесън на гранули
  5. 1 ч. л. ситно нарязани листа от салвия или ½ ч. л. сушени
  6. ½ ч. л. кайенски пипер
  7. 1 ч. л. смлян черен пипер
  8. 1 ч. л. червен пипер
  9. 1 ч. л. горчица
  10. 4 с. л. зехтин
  11. 1 кутия бира от 330 мл
  12. за ябълковия рататуй:
  13. 4 с. л. зехтин
  14. 1 ч. ч. червен лук, нарязан на полумесеци
  15. 1 ч. ч. селъри, нарязано на ситно
  16. 1 ч. ч. нарязани на кубчета тиквички
  17. 2 скилидки чесън, нарязани на ситно
  18. 1 ч. ч. нарязани на кубчета кисели ябълки
  19. 1 ч. ч. орехи, нарязани
  20. 2 с. л. листа от босилек
  21.   сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се медът, чесънът на гранули, салвията, кайенският, черният и червеният пипер, горчицата и зехтинът.

  2. 2.

    Пилето се посолява от всички страни и се обтрива с ароматната смес.

  3. 3.

    Отлива се ⅓ от бирата и кутията се поставя изправена в тава за печене, а пилето се слага върху нея с отвора надолу. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С, в долната част на фурната, около 75 мин.

  4. 4.

    В загретия зехтин се слагат лукът и селърито. Разбъркват се 3-4 мин., докато омекнат. Добавят се тиквичките и чесънът. Слагат се 4-5 с. л. гореща вода, за да поомекнат тиквичките. След 3-4 мин. се добавят ябълките и орехите. Разбъркват се и се слагат подправките. Ябълките и тиквичките трябва да останат леко хрупкави.


Подходящи типове вина
Септ. 2010
Още подобни рецепти
Коментари