Печено пиле с бира и хрупкави пикантни пържени картофи
Тази изключителна рецепта е пътят, по който се овладяват две изкуства – да направиш съвършеното печено пиле и да изпържиш най-вкусните картофи.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за пилето:
- 1 пиле
- 1 лимон
- 100 г масло
- 3 скилидки чесън, необелени
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. червен пипер
- 1 ч. л. черен пипер
- 2 с. л. магданоз, ситно нарязан
- ½ ч. л. кимион
- 300 мл пшенична бира
- за картофите:
- 1 кг картофи, обелени и нарязани на тънки резени
- 1 ч. л. морска сол
- 1 с. л. червен пипер
- 1 ч. л. кимион
- 1 ч. л. кориандър
- ½ ч. л. чесън и билки от мелничка
- 1 с. л. царевично нишесте
-
300 мл олио за пържене на маслена баня
Начин на приготвяне
- 1.
Маслото за пилето се разбърква с 1 ч. л. настъргана лимонова кора, пресования чесън, черния и червения пипер, кимиона и магданоза.
- 2.
Пилето се измива, подсушава се и кожата му внимателно се отлепва от гърдите и бутчетата. В получените кухини месото се обтрива с морска сол и половината от ароматното масло. Отново се покрива с кожата. Във вътрешността се слагат необелените скилидки чесън и половината от лимона. Натрива се и отвън с останалото масло. Слага се в тавичка върху решетка да се пече на 190˚ С около 90 мин., като на всеки 15 мин. се облива с 50 мл от бирата. Трябва да се зачерви добре.
- 3.
През това време обелените картофи се слагат да се подварят 10 мин. във вряща подсолена вода. Отцеждат се и се подсушават.
- 4.
Всички подправки и нишестето за картофите се слагат в голям найлонов плик и се разтръскват. Слагат се подсушените картофи и отново се разтръскват добре, докато се покрият равномерно с подправките. Слагат се в сгорещено олио на 180˚ С, за да се изпържат до златисто.
- 5.
Пилето се сервира с картофките и сезонна салата.
-