Печено лимоново пиле
В това предложение с минимален брой продукти вечната класика на печеното пиле е представена в по-нетрадиционен вариант. Заслугата за това е на лимонът, който прибавя към месото не само допълнителен аромат и вкус, но и го прави по-сочно – три в едно.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 охладено пиле
- 4 с. л. меко масло
- 1 лимон
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 с. л. прясна мащерка или 1 ч. л. сушена
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пилето се срязва с кухненски ножици от двете страни на гръбначния стълб и той се отделя. Отстранява се ядецът. Разтваря се и се притиска, за да стане плоско.
- 2.
Маслото се разбърква с фино настърганата кора от лимона, чесъна и мащерката. С получената смес се намазва месото под кожата на пилето и пак се покрива с нея. Отгоре се полива със сока от лимона. Две дълги бамбукови или метални шишчета се прекарват по диагонал през пилето. Завива се с фолио за свежо съхранение и се оставя да се маринова около 1 час на стайна температура.
- 3.
Пилето се поставя върху решетка за печене, под която е сложена тава. Кожата се намазва с мазнина и се слага да се пече в загрята фурна на 190° С за около 45 - 50 мин. или докато се зачерви добре.
Вариации - Сложете различни пресни или сухи подправки в маслото. Добавете чили.