Печено филе от треска с хрупкава коричка
Празникът Благовещение е един от малкото дни по време на великия пост, на който църквата разрешава да се яде риба. Ако постите, това е денят, в който можете да наваксате малко животински белтъчини.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- за рибата:
- 4 парчета по 200 г филе от риба треска или едър хек
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 2 филии хляб "Бонус", класик
- 2 с. л. зетин или олио
- 1 голям домат, нарязан на тънки кръгчета
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- за магданозен сос:
- 1 връзка магданоз, нарязан на ситно
- 3 с. л. орехови ядки
- 1 скилидка чесън, нарязан на ситно
- 4 с. л. зехтин
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Всички продукти за соса се пасират заедно, докато се получи еднородна смес.
- 2.
Доматите се поръсват леко със сол и черен пипер. Загрява се зехтинът на котлона и в него се слагат трохите. Посоляват се леко, разбъркват се 2-3 мин. и се слага чесънът. След още 1 мин. трохите се махат от огъня.
- 3.
Фурната се загрява на 230°С. Филетата се посоляват и се поръсват с пипер и се слагат в намаслена тава. Всяко парче риба се намазва със соса, върху него се слагат 2-3 кръгчета домати, поръсват се трохите и се слага да се пече за 10 мин. Сервира се веднага.