Печени зимни зеленчуци
Кореноплодните зеленчуци, лукът, чесънът и тиквата са важна част от зимната кухня по нашите места, защото могат да се съхраняват през целия студен сезон и така да са източник на важни хранителнии вещества. А освен това си пасват и на вкус, така че общото им готвене е съвсем логично.
СъставНеобходими продукти за 4-5 порции
- 4 средни глави червено цвекло, срязани на четвъртини
- 4 глави червен лук, срязани на четвъртини
- 3 стръка мащерка
- 5 скилидки чесън, необелени
- 1 с. л. балсамов оцет
- 5 малки моркова, срязани на половини
- 5 пащърнака, обелени и срязани на половини
- 1 ч. л. мед
- 3 с. л. портокалов сок
- 1 ч. л. семена от резене
- 500 г почистена тиква цигулка, нарязана на резени
- ½ ч. л. кимион на зърна
- 100 мл зехтин Classic
- 2 ч. л. хималайска сол Розово злато
- едро смлян пипер меланж
Начин на приготвяне
- 1.
Заедно се разбъркват цвеклото, лукът, листата от мащерката, чесънът и се поръсват с балсамовия оцет. Слагат се в единия край на голяма това за печене.
- 2.
В другия край се разбъркват морковите, пащърнакът, семената от резене, медът и портокаловият сок.
- 3.
Тиквата се разбърква с кимиона. Слага се в другия край на тавата. Всяка групичка зеленчуци се поръсва със сол, пипер и зехтин. Отново леко се разбъркват. Покриват се с алуминиево фолио и се пекат 60 мин. на 190° С. Фолиото се отстранява и се допичат още 20 мин., докато добре се зачервят.