Печени свински пържоли с грахово пюре
Пържолите несъмнено попадат в челните позиции на класацията за любимо българско ястие. Поднасяме ви този обичан специалитет в компанията на фино сирене бри, аромат на риган и великолепно грахово пюре.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 свински пържоли без кост х 200 г
- 2 с. л. брашно
- 1 с. л. горчица
- 2 с. л. олио
- 2 филии бял хляб
- 1 с. л. меко краве масло
- 1 скилидка чесън, счукана
- ½ ч. л. риган
- 2 с. л. магданоз, нарязан на ситно
- 1 с.л. шамфъстък или бадеми, нарязани на ситно
- 100 г сирене бри
- за пюрето:
- 2 с. л. краве масло
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- ½ чаша гореща вода
- 500 г замразен грах
- 1 с. л. ябълков оцет
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Пържолите се намазват с горчицата и се овалват в брашното от всички страни. Изпържват се в сгорещеното олио на умерен огън от двете страни и се слагат в тавичка. Средата на хляба се стрива с маслото, чесъна, ригана, магданоза и бадемите. Сместа се разпределя върху месото.
- 2.
Сиренето се разрязва на две половини и всяка се срязва на още две по ширина. Върху всяка пържола се поставя по парче сирене и се слагат да се пекат 20 мин. на 180°С.
- 3.
Половината от маслото за пюрето се сгорещява и в него се задушават лукът и чесънът. Сипват се горещата вода, сол и пипер на вкус.
- 4.
Щом всичко заври, се слага грахът за 3-4 мин. Пасира се заедно с останалото масло и оцета.