Начало За нас Реклама Контакти

Печени пълнени круши

Снимка за Печени пълнени круши
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Круши, многолистно тесто и ванилов сос - три неща, които сякаш са създадени едно за друго, и когато се съберат, радват всички човешки сетива със сладката и изкусителна еманация на есента.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 2 узрели ароматни круши
  • 4  сушени сини сливи
  • 50 г марципан или 4 с. л. смлени орехи и 1 с. л. мед
  • 1 ч. л. настъргана кора от лимон
  • 1 щипка канела
  • 500 г бутертесто
  • 1  яйце за намазване
  • 4 с. л. захар за поръсване
  • 2 коктейлни череши или от сладко за гарниране
  • за ваниловия сос:
  • 1 с. л. царевично нишесте
  • 1 жълтък
  • 2 ч. ч. прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилова есенция
  • 2 с. л. захар
  • 1 щипка сол

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Сливите се нарязват на ситно и се смесват с марципана, лимоновата кора и канелата.

  2. 2.

    Крушите се измиват, срязват се на половина и семките се издълбават с лъжичка. Напълват се със сместа със сливите и се украсяват с по половин череша.

  3. 3.

    Тестото се разточва. От него се изрязват кръгове с диаметър 15 см. Отгоре се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Върху всеки кръг се слага по половин круша.

  4. 4.

    Запичат се във фурна загрята до 180° С за около 20 мин.

  5. 5.

    Сосът се приготвя, като нишестето се разбърква с жълтъка и 3-4 с. л. от млякото. Останалото мляко се слага да заври и се подслажда със захарта. Шушулката ванилия се срязва на две по дължина и с помощта на нож се обират семенцата и се слагат в млякото. Добавя се разтвореното нишесте и сосът се разбърква 1-2 мин., докато леко се сгъсти.

  6. 6.

    Горещите круши се поднасят със соса.

Подходящи типове вина
Ноем. 2009
Още подобни рецепти
Коментари