Печени пълнени круши
Круши, многолистно тесто и ванилов сос - три неща, които сякаш са създадени едно за друго, и когато се съберат, радват всички човешки сетива със сладката и изкусителна еманация на есента.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 узрели ароматни круши
- 4 сушени сини сливи
- 50 г марципан или 4 с. л. смлени орехи и 1 с. л. мед
- 1 ч. л. настъргана кора от лимон
- 1 щипка канела
- 500 г бутертесто
- 1 яйце за намазване
- 4 с. л. захар за поръсване
- 2 коктейлни череши или от сладко за гарниране
- за ваниловия сос:
- 1 с. л. царевично нишесте
- 1 жълтък
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 1 шушулка ванилия или 1 ч. л. ванилова есенция
- 2 с. л. захар
- 1 щипка сол
Начин на приготвяне
- 1.
Сливите се нарязват на ситно и се смесват с марципана, лимоновата кора и канелата.
- 2.
Крушите се измиват, срязват се на половина и семките се издълбават с лъжичка. Напълват се със сместа със сливите и се украсяват с по половин череша.
- 3.
Тестото се разточва. От него се изрязват кръгове с диаметър 15 см. Отгоре се намазват с разбито яйце и се поръсват със захар. Върху всеки кръг се слага по половин круша.
- 4.
Запичат се във фурна загрята до 180° С за около 20 мин.
- 5.
Сосът се приготвя, като нишестето се разбърква с жълтъка и 3-4 с. л. от млякото. Останалото мляко се слага да заври и се подслажда със захарта. Шушулката ванилия се срязва на две по дължина и с помощта на нож се обират семенцата и се слагат в млякото. Добавя се разтвореното нишесте и сосът се разбърква 1-2 мин., докато леко се сгъсти.
- 6.
Горещите круши се поднасят със соса.