Печени плодове с винен сос
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино
Десерт за тези, които търсят нови превъплъщения на традиционния ошаф. Тук плодовете са пресни, а ароматите им са подсилени с локум, портокалова кора, фъстъчено масло. И вино, за разкош.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 червени ябълки
- 2 круши
- 1 дюля
- 1 пакет розов локум, нарязан на парченца
- 4 с. л. стафиди
- 1 с. л. настъргана кора от портокал
- 1 с. л. фъстъчено масло
- 6 с. л. кафява захар
- 2 с. л. мед
- 100 мл червено вино
- 2 с. л. портокалов сок
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките, крушите и дюлята се почистват и се нарязват на парчета. Подреждат се в топлоустойчиви купички и се поръсват с локума и стафидите.
- 2.
Слагат се да се карамелизират леко олиото, захарта и медът. Добавят се виното и портокаловият сок. Сиропът се оставя да се редуцира и сгъсти. Разпределя се в купичките.
- 3.
Плодовете се покриват с фолио и се пекат на 200°С около 15 мин. Запичат се още 5 мин. без фолио, за да се зачервят.
Ян. 2008
Още подобни рецепти
Коментари