Печени картофи в морска сол
Ако сте поканили гости на вечеря, тази рецепта е добрият избор за гарнитура към месо или риба. В нея има всичко - засищащи картофи, свежи сосове и зеленчуци, морски елементи по желание и възхитителна хрупкава коричка. И макар да отнема повечко време, със сигурност приятелите ви заслужават вкусния резултат.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 8 големи картофа
- 2 кг морска сол
- за сметановия сос с копър:
- 200 мл заквасена сметана
- 1 ч. л. пълнозърнеста горчица
- 1 ч. л. лимонов сок
- 1 с. л. нарязан копър
- 1 с. л. нарязан пресен лук
- 50 г пушена сьомга, нарязана на парченца, по желание
- червен хайвер, по желание
- за босилковия сос с доматчета:
- 200 мл заквасена сметана или рикота
- 2 ч. л. песто или 2 с. л. босилек, пасиран с 1 с. л. зехтин
- 1 скилидка чесън
- сол и черен пипер на вкус
- 1 стрък пресен босилек
- 200 г чери доматчета или обикновени домати, нарязани на ситно
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се измиват много добре с гъбка, за да падне цялата кал и пясък. Дъното на дълбока тава се покрива с 1,5 кг сол. Отгоре се подреждат картофите и леко се притискат в солта. Останалата сол се обърква с 5 с. л. студена вода и със сместа се покриват картофите.
- 2.
Пекат се в предварително загрята фурна на 200° С 1 ч. и 30 мин. и се оставят за още 30 мин. в изключената фурна. Солената кора се отваря с нож преди сервиране. По този начин картофите се запазват топли по-дълго време.
- 3.
Докато се приготвят картофите, могат да се приготвят двата соса. Всички продукти за тях се смесват и се подправят на вкус със сол, черен пипер и лимонов сок.
- 4.
Всеки картоф се срязва на кръст до половината и се стиска леко в средата, за да може вътрешността да се покаже леко навън. Сосът се налива в средата. Украсяват се с копър или доматчета и босилек. Сервират се с лъжичка.