Начало За нас Реклама Контакти

Печени картофи в морска сол

Снимка за Печени картофи в морска сол
140
Време за приготвяне: 140 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ако сте поканили гости на вечеря, тази рецепта е добрият избор за гарнитура към месо или риба. В нея има всичко - засищащи картофи, свежи сосове и зеленчуци, морски елементи по желание и възхитителна хрупкава коричка. И макар да отнема повечко време, със сигурност приятелите ви заслужават вкусния резултат.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 8 големи картофа
  • 2 кг морска сол
  • за сметановия сос с копър:
  • 200 мл заквасена сметана
  • 1 ч. л.  пълнозърнеста горчица
  • 1 ч. л.  лимонов сок
  • 1 с. л. нарязан копър
  • 1 с. л. нарязан пресен лук
  • 50 г пушена сьомга, нарязана на парченца, по желание
  •  червен хайвер, по желание
  • за босилковия сос с доматчета:
  • 200 мл заквасена сметана или рикота
  • 2 ч. л. песто или 2 с. л. босилек, пасиран с 1 с. л. зехтин
  • 1 скилидка чесън
  •  сол и черен пипер на вкус
  • 1 стрък пресен босилек
  • 200 г чери доматчета или обикновени домати, нарязани на ситно

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Картофите се измиват много добре с гъбка, за да падне цялата кал и пясък. Дъното на дълбока тава се покрива с 1,5 кг сол. Отгоре се подреждат картофите и леко се притискат в солта. Останалата сол се обърква с 5 с. л. студена вода и със сместа се покриват картофите.

  2. 2.

    Пекат се в предварително загрята фурна на 200° С 1 ч. и 30 мин. и се оставят за още 30 мин. в изключената фурна. Солената кора се отваря с нож преди сервиране. По този начин картофите се запазват топли по-дълго време.

  3. 3.

    Докато се приготвят картофите, могат да се приготвят двата соса. Всички продукти за тях се смесват и се подправят на вкус със сол, черен пипер и лимонов сок.

  4. 4.

    Всеки картоф се срязва на кръст до половината и се стиска леко в средата, за да може вътрешността да се покаже леко навън. Сосът се налива в средата. Украсяват се с копър или доматчета и босилек. Сервират се с лъжичка.


Подходящи типове вина
Юни 2009
Още подобни рецепти
Коментари