Печена великденска шунка с медена глазура
В много от християнските страни на празничния обяд на Великден се яде печена глазирана шунка като символ на благополучие. Предлагаме ви и вие да се възползвате от тази атрактивна и апетитна рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 кг пушена шунка с кожата
- 6 листа прясна салвия или 1 ч. л. сушена
- 60 мл зехтин
- 1 мандарина, нарязана на кръгчета с кората
- 2 ч. ч. сок от мандарини или портокали
- ½ ч. ч. мед
- 2 с. л. винен оцет
- 3 цели карамфилчета
- 3 зрънца хвойна
- 1 дафинов лист
- 500 г млади моркови
Начин на приготвяне
- 1.
Кожата на шунката се нарязва на ромбчета. Салвията се скълцва и се пасира заедно със зехтина. Ако се използва сушена салвия, сместа трябва да постои предварително 1 ден, за да се извлекат ароматите. Така полученият ароматен зехтин се втрива в нарязаната шунка. Шунката се пече 1 час на 180°С.
- 2.
През това време се приготвя глазурата. В тиган се смесват нарязаната мандарина, сокът, медът, оцетът, карамфилчетата, дафиновият лист и хвойната. Прибавя се малко сол. Всичко се слага да заври и се вари на бавен огън, докато се сгъсти. Махат се хвойната, дафиновият лист и карамфилчетата.
- 3.
Шунката се намазва хубаво с медената глазура и отново се слага да се пече около 15 мин. През това време морковите се почистват и се бланшират за 1 мин. във вряща вода. Морковите също се слагат при шунката и хубаво се намазват с глазурата. Шунката и морковите се пекат още 15 мин.
- 4.
След като се извади от фурната, шунката се оставя 10 мин. да постои, преди да се нареже. Поднася се с глазираните моркови.
- Шардоне с дъб България/Европа Вионие
- Свежо младо червено България/Европа Свежо младо червено Нов свят
- Младо вино/Божоле нуво Зинфандел
- Мавруд Памид
- Мерло Нов свят Мерло Европа/България
- Каберне совиньон Европа/България Малбек България/Европа
- Червено Италия Кианти/Брунело ди Монталчино/Вино нобиле ди Монтепулчано
- Червено Франция Пеи Д' Ок Приорат
- Рибера дел Дуеро, Торо Червено Австрия