Печена сьомга със салца от киви
Пресните плодове рядко са първият избор при приготвянето на риба, но е факт, че свежестта и сладостта им много добре подхождат на масленото и морско усещане, което търсим в сьомгата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 котлети от сьомга
- 2 с. л. зехтин
- 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон
- 4 кивита, обелени и нарязани на кубчета
- ½ манго, обелено и нарязано на кубчета
- 3 резена грейпфрут или помело, обелени и разделени на малки парченца
- 2 с. л. червен лук, ситно нарязан
- 1 червена чушка, нарязана на малки кубчета
- 1 зелена люта чушка, ситно нарязана
- 2 щипки кимион
- 1 с. л. пресен кориандър, ситно нарязан, по желание
- сол, лимонова кора и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Котлетите внимателно се обезкостяват. Подправят се със сол, пипер и лимонова кора. Завиват се на руло и се връзват с бял памучен конец, за да запазят формата си. Може да се фиксират и с шишчета. Слагат се в тавичка, намазват се със зехтин и се пекат около 10 мин. във фурна, загрята на 190° С.
- 2.
За салцата кивитата, мангото, грейпфрутът, чушките, кимионът, кориандърът и лукът се смесват и се подправят със сол, пипер и малко зехтин на вкус. Рибата се поднася със салцата.