Печена риба в кора
Това ястие е изключително кулинарно постижение, достойно да присъства на кое да е пиршество за двама или повече от двама. Филето от сьомга в бутертесто е от онези рецепти, които удивляват с простота и бързина, но са изумително ефектни и празнични. Съчетанието от сметана, копър и лук придава на рибата мекота и заобленост, които щедро възнаграждават небцето и се допълват в съвършен синхрон с хрупкавата плътност на тестото.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 400 г цяло филе сьомга или треска
- 2 с. л. нарязан на ситно зелен лук
- 1 с. л. нарязан на ситно копър
- 3 с. л. заквасена сметана
- 400 г бутертесто
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се посолява, поръсва се черен пипер и се запича в леко намаслен тиган от всички страни.
- 2.
Смесват се лукът, копърът и сметаната. Подправят се със сол и пипер.
- 3.
Тестото се разточва и върху него се поставя рибата. Покрива се със сметановата смес и тестото се запечатва.
- 4.
Пече се в загрята фурна на 220°С около 20 мин.
Вариации - Пригответе рецептата със задушено пилешко филе.