Печена риба със зеленчуци
Изключително апетитна, здравословна и много лесна и бърза за приготвяне рецепта за риба, поднесена в компанията на ароматни печени зеленчуци.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 среден патладжан, нарязан на дълги резени с дебелина 1 см и осолени
- 1 тиквичка, нарязана на дълги резени, с дебелина 1 см
- 4-5 с. л. зехтин
- 1 жълта печена чушка
- 1 червена печена чушка
- 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно
- 100 г черни маслини, без костилките
- 2 с.л. нарязани сушени домати
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 с. л. лимонов сок
- 4 филета от скумрия, риба тон или паламуд
- 4 стръка розмарин
- 2 домата и зелена салата за гарниране
- сол на вкус
- пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Резените патладжан се измиват, подсушават се и заедно с тиквичката се поръсват с пипер, намазват се добре със зехтин и се пекат върху загрят грил-тиган по 2 мин. от всяка страна.
- 2.
Печените зеленчуци и маслините се нарязват на ситно и се смесват с чесъна, лука, сушените домати и лимоновия сок. Салцата се подправя на вкус.
- 3.
Рибата се намазва със зехтин и се поръсва със сол и пипер. На всяко парче се слага по един стрък розмарин. Филетата се пекат на умерено загрят грил-тиган по 2-3 мин. от всяка страна.
- 4.
В чиния за сервиране се аранжира зелената салата, отгоре се подреждат резените домати, поръсват се със зехтин, сол и пипер, отгоре се слага рибата и няколко лъжици от салцата.