Печена риба с копърово масло и картофи
И рибата, и картофите независимо от различния си вкус взаимодействат забележително със специфичните аромати на копъра, девесила и маслото в тази рецепта.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г дребни картофи
- 4 цели почистени риби
- 4 стръка пресен девесил или 1 ч. л. сушен
- 2 с. л. зехтин
- 100 г меко масло
- 2 с. л. копър, ситно нарязан
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 ч. л. фино настъргана лимонова кора
- сол и бял пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Картофите се подваряват 10 мин. в подсолена вода. Отцеждат се.
- 2.
Рибите се поръсват със сол, пипер и нарязания девесил. Намазват се със зехтина.
- 3.
Маслото се разбърква с копъра, лимоновата кора и чесъна.
- 4.
Рибите се слагат в голяма тавичка. Горещите картофи се разбъркват с половината от копъровото масло и се слагат при рибите. Останалото масло се сипва върху парче фолио и се завива като бонбон. Поставя се в хладилника да се охлади.
- 5.
Всичко се запича 20 мин. на 200˚ С.
- 6.
Рибите и картофите се сервират с резенчета от останалото ароматно масло.