Начало За нас Реклама Контакти

Печена пълнена риба

Снимка за Печена пълнена риба
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Малтийците наричат рибата махи-махи с името лампуки. Нейният сезон е през есента, когато тя масово преминава през водите на средиземноморския остров.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 риба махи-махи или ципура, около 800 г
  • 2 с. л. пресни хлебни трохи
  • 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
  • 2 с. л. мента, ситно нарязана или джоджен
  • 2 филенца аншоа, ситно нарязани
  • 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  • 4 зелени маслини, нарязани
  • 3 с. л. зехтин
  • 1 кг картофи, нарязани на тънки кръгчета
  • 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
  • 4 домата
  •  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Рибата се почиства, подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 2.

    Трохите се смесват с магданоза, ментата, чесъна, маслините, аншоата и 1 с. л. зехтин. Напълва се рибата и се затваря с клечки за зъби.

  • 3.

    На дъното на тавичка, намазана със зехтин, се слагат картофите, разбъркани с лука, заливат се със 100 мл гореща вода и се слагат във фурната 30 мин. на 180° С. Върху запечените картофи се подреждат доматите, слага се рибата и всичко се намазва със зехтин. Пече се около 60 мин. във фурна, загрята на 180° С.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари