Печена пълнена риба
Малтийците наричат рибата махи-махи с името лампуки. Нейният сезон е през есента, когато тя масово преминава през водите на средиземноморския остров.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 риба махи-махи или ципура, около 800 г
- 2 с. л. пресни хлебни трохи
- 4 с. л. магданоз, ситно нарязан
- 2 с. л. мента, ситно нарязана или джоджен
- 2 филенца аншоа, ситно нарязани
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 4 зелени маслини, нарязани
- 3 с. л. зехтин
- 1 кг картофи, нарязани на тънки кръгчета
- 2 глави червен лук, нарязани на полумесеци
- 4 домата
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибата се почиства, подправя се със сол и пипер на вкус.
- 2.
Трохите се смесват с магданоза, ментата, чесъна, маслините, аншоата и 1 с. л. зехтин. Напълва се рибата и се затваря с клечки за зъби.
- 3.
На дъното на тавичка, намазана със зехтин, се слагат картофите, разбъркани с лука, заливат се със 100 мл гореща вода и се слагат във фурната 30 мин. на 180° С. Върху запечените картофи се подреждат доматите, слага се рибата и всичко се намазва със зехтин. Пече се около 60 мин. във фурна, загрята на 180° С.