Начало За нас Реклама Контакти

Печена маринована риба със сос ремулад

Снимка за Печена маринована риба със сос ремулад
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Великолепна рецепта за морска риба, апетитно овкусена със сос от сварен жълтък и горчица. Един бляскав представител на средиземноморската френска кухня, с който да направите вечерите си по-вкусни.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • малки морски риби - ципура, скумрия и др.
  • 300 мл бяло вино
  • 4 с. л. естрагонов оцет
  • 1 голяма глава лук, нарязана на кръгчета
  • морков, нарязан на кръгчета
  • дафинов лист
  • 1 стрък мащерка
  • 4 с. л. зехтин
  •  сол на вкус
  •  пипер меланж на вкус
  • за сос ремулад:
  • суров жълтък
  • сварен жълтък
  • 1 с. л. горчица
  • 1 с. л. оцет
  • 120 мл олио
  •  сол на вкус
  •  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Рибите се почистват от вътрешностите. От всяка страна се правят няколко успоредни разреза по кожата, за да се поемат ароматите от маринатата. Посоляват се и се поръсват с черен пипер.

  2. 2.

    Маринатата се приготвя, като виното, оцетът, лукът, морковът, дафиновият лист и мащерката се слагат да заврат. След 20 мин. с врящата марината се заливат рибите и се намазват отгоре със зехтина.

  3. 3.

    Рибите се пекат 10 мин. в предварително загрята фурна на 200° С. Сервират се охладени със сос ремулад.

  4. 4.

    Сосът се приготвя, като свареният жълтък се претрива през сито. В купа се смесват суровият и свареният жълтък, оцетът и горчицата. Всичко се разбива с миксер, като олиото се прибавя на тънка струйка. Подправя се със сол и пипер на вкус.

Вариации - Направете соса ремулад с 200 г готова майонеза, 1 ч. л. горчица и едно сварено яйце, нарязано на ситно.

Подходящи типове вина
Март 2008
Още подобни рецепти
Коментари