Печена маринована риба
Една хубава прясна риба не изисква нито дълга обработка, нито прекалено много подправки. Но уханната и пикантна смес в тази рецепта разгръща вкуса и качествата на рибата по един забележителен начин.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 почистени лаврака или скумрии
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 скилидка чесън, пресована
- 1 лайм или лимон
-
1 зелена люта чушка, ситно нарязана
Начин на приготвяне
- 1. .
Смесват се джинджифилът, чесънът, сокът и фино настърганата кора на лайма, лютата чушка и 4-5 с. л. зехтин или олио.
- 2. .
Рибите се измиват и се подсушават. Всяка се нарязва на 3-4 места с остър нож на 3-4 мм дълбочина. Рибите се посоляват от всички страни и се обтриват с ароматната пикантна смес. Оставят се да се мариноват за 30 мин. в хладилника.
- 3. .
Изпичат се от двете страни на умерено загрят грил. Ако се използва грил-тиган, се запича за 1-2 мин. от двете страни и се допича във загрята фурна на 180° С за 15 - 20 мин. Рибите може да се изпекат и направо във фурната за 20 мин.
-