Печена маринована кокошка
Маринованото пиле наистина изисква повече време за приготвяне, но нищо не може да се сравни с крехкото и сочно месо, което изпълва устата с това, което може да се нарече "най-доброто от месната кухня".
СъставНеобходими продукти за 6 порции
- 1 кокошка или едро домашно пиле
- за маринатата:
- 2 ч. ч. вода
- 2 ч. ч. бяло вино
- ½ ч. л. лимонена киселина
- 2 ч. л. сол
- 1 с. л. захар
- 1 ч. л. черен пипер на зърна
- 2 с. л. олио
- 1 китка ароматни подправки - чубрица, джоджен, магданоз
- ½ лимон
- за гарниране:
- 500 г по-дребни необелени картофи
- 100 г масло
Начин на приготвяне
- 1.
Слагат се да заврат водата, виното, лимонената киселина, солта, захарта и черният пипер. След като всичко поври 3-4 мин., маринатата се охлажда и с нея се залива птицата. Оставя се на хладно за 24 часа, ако е пиле, и за 48 часа, ако е кокошка.
- 2.
Подсушава се добре, намазва се с мазнината, във вътрешността на пилето се слагат ароматните треви и лимонът и се поставя във фурната да се пече на 180° С около 1 час. От време на време се залива с маринатата. Ако кожата на птицата се зачерви прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио.
- 3.
Картофите се измиват много добре и срязват наполовина. Кокошката се намазва с маслото, а останалото се слага да се стопи на дъното на тавата. Върху него се слагат леко посолените картофи с отрязаната част надолу. Слагат се да се пекат около 40 мин., докато омекнат.