Печена ципура с артишок в пергамент
Лимоновата свежест, специфичният вкус на артишока, пикантността на лука и сладко-киселите домати са перфектните компаньони на морската риба, които по никакъв начин не засенчват естествения й вкус.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 дребни ципури
- 1 лимон
- 4 с. л. пресен или див лук, ситно нарязан
- 200 г маринован артишок
- 200 г чери домати или обикновени домати, нарязани на резени
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Рибите се подсушават и се поръсват със сол и черен пипер. Във вътрешността им се слага по един резен лимон и лъжица от лука.
- 2.
Рибите се оставят върху кръг, изрязан от хартия за печене с диаметър 40 см. Отгоре се разпределят артишокът, доматите и мазнината от артишока. Хартията се прегъва на две и краищата се прищипват, като се прегъват два пъти навътре.
- 3.
Пакетчетата риба се поставят в тавичка и се пекат 20 - 30 мин. във фурна, загрята на 200° С.