Печен свински бут с глазура
Ако се вярва на филмите за Робин Худ, Ричард Лъвското сърце и Айвънхоу, едно време рицарите много са обичали да пируват с цели свински бутове. Кадрите показват Робърт Тейлър и компания весело да размахват бутчета, а шутове и трубадури се грижат за доброто настроение на Лиз Тейлър и нейните придворни дами. Времената обаче се менят - днес вече не жестикулираме със свински бут в ръка, а се храним прилично с нож и вилица. За целта обаче трябва да сме нарязали предварително месцето на удобни хапки.
СъставНеобходими продукти за 10 порции
- ½ варено-пушен бут, около 2-3 кг
- 20 зърна карамфил
- 1 ч. ч. вода
- ½ ч. ч. сладко от кайсии
- 2 с. л. горчица
- 1 ч. ч. пилешки бульон
- черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кожата на свинския бут се обелва. Мазнината под него се нарязва на ромбчета, като се внимава да не се засегне месото. В средата на всяко ромбче се слага по едно карамфилче.
- 2.
Бутът се слага да се пече във фурна, загрята на 160°С, около 2 часа в тава, в която е налята ½ ч.ч. вода. Ако водата изври, се долива още ½ ч.ч.
- 3.
През това време се приготвя глазурата. Сладкото се пасира и се слага да се загрее на огъня, заедно с горчицата и черния пипер.
- 4.
След като е печен 2 часа, бутът се изважда, намазва се с глазурата и се слага за още 20-30 мин. да се допече на 200°С, докато се зачерви добре. Изважда се от фурната и се завива с фолио за 20 мин.
- 5.
През това време се приготвя сосът. От тавата от печенето се обира мазнината, налива се пилешкият бульон, слага се на котлона и с лъжица се обират всички полепнали частички от съда. Оставя се да ври, докато се посгъсти. Прецежда се през цедка.
- 6.
Бутът се нарязва и се сервира със соса и горчица.