Печен паламуд

Печенето винаги трябва да става в загрят и намазнен грил-тиган или скара. Понякога се налага грил-тиганът да се покрие с алуминиевото фолио, намазано с мазнина, и печенето да стане върху него, за не залепва рибата.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 1 паламуд или 3-4 скумрии
- 4 големи глави лук, нарязани на тънки кръгчета
- 500 г домати - пресни или от консерва
- 1 връзка магданоз
- 5-6 скилидки чесън, нарязан на ситно
- 3 с. л. олио
- 1 лимон, нарязан на тънки кръгчета
- сол на вкус
- черен пипер на вкус
- червен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Почистената риба се посолява и се слага в глинен гювеч или тавичка.
- 2.
Половината домати се обелват и нарязват на ситно. Лукът и чесънът се слагат в тиган със загрятата мазнина, запържват се леко, прибавят се доматите и се бъркат няколко минути, докато станат на пюре. Прибавят се сол, червен и черен пипер на вкус и половината от нарязания магданоз. С тази смес се напълва рибата, а останалото се изсипва отгоре и отстрани. Коремът се затваря с клечки за зъби.
- 3.
Останалите домати се нарязват на тънки кръгчета. Цялата риба се покрива с кръгчетата лимони и домати, като се редуват и се пече в умерена фурна, докато лимоните порозовеят. Сервира се с нарязан магданоз.
Идея:
Към соса към края на варенето могат да се прибавят млечна царевица, грах и нарязани кисели краставички. Тогава вкусът трябва да се коригира с 1 ч. л. захар.