Печен лаврак с горчичен сос
Лавракът има "любвеобилен" характер и се разбира добре с много вкусове. В тази рецепта експериментът е с люта и солена горчица, горчив тахан, сладък мед и кисели лимонов сок и оцет. Резултатът от 30-минутния опит е изцяло положителен и потвърждава първоначалната теза.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 2 лаврака х 400 г
- 2 с. л. дижонска горчица
- 1 с. л. лимонов сок
- 1 с. л. ябълков оцет
- 1 ч. л. мед
- 5 с. л. зехтин
- 1 ч. л. сусамов тахан
- 1 с. л. копър, ситно нарязан
- 1 лимон, нарязан на кръгчета
-
1 с. л. пресен лук, ситно нарязан
Начин на приготвяне
- 1.
Рибите се почистват и се срязват на 4-5 места от двете страни.
- 2.
В купа с тел се разбиват горчицата, лимоновият сок, оцетът, таханът и медът. Постепенно се сипва зехтинът. Смесва се с копъра.
- 3.
Рибите се посоляват, поръсват се с пипер, във вътрешността им се слагат лимоновите парченца, намазва се по 1 с. л. лъжица от соса и се пекат за 15 мин. в предварително загрята на 200° С фурна.
- 4.
Сервират се с останалия сос, разбъркан с пресния лук.