Павлова
В края на 20-те години на миналия век известната руска балерина Анна Павлова гастролирала в Австралия и Нова Зеландия. Няколко години по-късно и в двете страни започва да се сервира сладкиш с това име, като и до днес се спори за авторството му. Докато в Австралия смятат, че заслугата се пада на Херберт Заксе, сладкар от Пърт с германско потекло, който през 1935 г. предложил в хотел "Еспланад" торта с това име, в Нова Зеландия цитират готварска книга от 1929 г., в която се споменават "Тортички Павлова". Така че въпросът не е изяснен, но пък е ясно защо това неустоимо нещо е наречено на великата балерина. Толкова е леко, че ще правите пируети, плиета и други такива, без да ви мигне окото.
СъставНеобходими продукти за 8 порции
- 5 белтъка
- 300 г ситна кристална захар
- 1 с. л. царевично нишесте
- 1 ч. л. бял винен оцет
- 200 мл течна сметана
- 200 мл заквасена сметана
- 3 с. л. пудра захар
- 800 г сезонни плодове - ягоди, малини, праскови, кайсии и пр.
- стръкче мента
Начин на приготвяне
- 1.
Белтъците се разбиват на сняг с щипка сол. Прибавя се половината от захарта и отново се разбиват около минута. Прибавят се останалата захар, нишестето и оцетът. Отново се разбиват. Сместа трябва да е гъста и да оставя отчетливи следи.
- 2.
Белтъците се шприцоват върху хартия за печене във форма на гнездо, с диаметър 20 см и се поръсват с малко кристална захар. Слагат се да се пекат в загрята фурна, върху хартия за печене, на 130°С, около 40 мин. Оставят се в изключената фурна за около час. След като се охладят гнездата, се слагат в чиния за сервиране.
- 3.
Разбиват се заедно течната, заквасената сметана и захарта. Когато се сгъсти, се шприцова в гнездата и се аранжират плодовете.