Патладжани със сусам
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 средни патладжана
- 4 с. л. зехтин
- 5 с. л. соев сос
- 1 скилидка чесън, нарязана на ситно
- 1 червена люта чушка, нарязана на ситно
- 2 с. л. оцет
- 1 ч. л. кафява захар
- 1 с. л. сусам
- мента за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват на две по дължина. От дръжката към върха всяка половина се нарязва на успоредни парчета с дебелина 1 см. Внимава се да останат свързани при дръжката. Посоляват се с 4 с. л. сол, заливат се със студена вода и се оставят да постоят 15 мин. Фурната се загрява до 220° С.
- 2.
Смесват се соевият сос, чесънът, чушката, оцетът и захарта.
- 3.
Патладжаните се подсушават и се намазват със зехтин отвън и отвътре по нарезите. Слагат се във фурната за 10 мин. Изваждат се и се притискат, за да се разтворят слоевете им като ветрило.
- 4.
Сгорещява се 1 с. л. зехтин, запечените патладжани се слагат се един по един, поръсват се със сусам и се заливат с по 2 с. л. от сместа със соевия сос. Сервират се топли или студени с листа от мента.