Начало За нас Реклама Контакти

Патладжани с праз и маслини

Снимка за Патладжани с праз и маслини
40
Време за приготвяне: 40 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Патладжаните са нещо като зеленчуков символ на повлияните от изток български гозби и определено заслужават да се приготвят по начин, различен от добре познатите. Например с праз и маслини.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 патладжана, нарязани на кубчета
  2. 50 мл зехтин
  3. 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
  4. 1 резен целина, нарязан на малки кубчета
  5. 3 скилидки чесън, ситно нарязани
  6. 100 г орехови ядки
  7. 100 г зелени маслини без костилки
  8. 100 г черни маслини без костилки
  9. 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета или чери домати
  10.  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се поръсват със сол, заливат се с 2 ч. ч. вода и се оставят да постоят 10 мин. Измиват се обилно с вода и се подсушават.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слагат празът, целината и чесънът и се разбъркват 3-4 мин. на умерен огън с 1 с. л. вода. Добавят се ядките и се разбъркват още 2-3 мин. Слагат се патладжаните, поръсват се със сол и пипер и се бъркат 4-5 мин. на силен огън. Добавят се маслините и доматите. Ястието се сипва в топлоустойчив съд и се запича за 20 мин. във фурната на 180° С.

Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари