Патладжани с праз и маслини
Патладжаните са нещо като зеленчуков символ на повлияните от изток български гозби и определено заслужават да се приготвят по начин, различен от добре познатите. Например с праз и маслини.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана, нарязани на кубчета
- 50 мл зехтин
- 1 стрък праз, нарязан на кръгчета
- 1 резен целина, нарязан на малки кубчета
- 3 скилидки чесън, ситно нарязани
- 100 г орехови ядки
- 100 г зелени маслини без костилки
- 100 г черни маслини без костилки
- 500 г домати, обелени и нарязани на кубчета или чери домати
- сол и пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се поръсват със сол, заливат се с 2 ч. ч. вода и се оставят да постоят 10 мин. Измиват се обилно с вода и се подсушават.
- 2.
В загретия зехтин се слагат празът, целината и чесънът и се разбъркват 3-4 мин. на умерен огън с 1 с. л. вода. Добавят се ядките и се разбъркват още 2-3 мин. Слагат се патладжаните, поръсват се със сол и пипер и се бъркат 4-5 мин. на силен огън. Добавят се маслините и доматите. Ястието се сипва в топлоустойчив съд и се запича за 20 мин. във фурната на 180° С.