Патладжани с чили сос
Теронг баладо е популярно индонезийско ястие, което като типичен представител на една екваториална кулинарна традиция е подобаващо пикантно, за да може да гарантира безопасността на почитателите си.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 2 патладжана
- 5 с. л. кокосово масло или зехтин
- 1 глава лук, ситно нарязана
- 2 скилидки чесън, ситно нарязани
- 1 с. л. настърган джинджифил
- 1 люта чушка
- 400 г чери домати или обикновени домати, обелени и ситно нарязани
- 50 мл сок от лайм или лимон
- сол на вкус
- варен ориз за гарниране
Начин на приготвяне
- 1.
Патладжаните се срязват наполовина, нарязват се на резени от дъното към опашката, като остават свързани при опашката. Потопяват се за 20 мин. в съд със студена вода, обилно посолена. Измиват се и се подсушават. Намазват се с половината от маслото и се слагат във фурна, загрята до 180˚ С за 30 - 40 мин.
- 2.
В хаванче се счукват заедно лукът, чесънът, джинджифилът и лютата чушка. Пикантната паста се слага в останалото сгорещено масло, разбърква се кратко и се добавят доматите. Посолява се на вкус и се подправя със сока от лайм.
- 3.
Патладжаните се гарнират с пикантния сос.