Начало За нас Реклама Контакти

Патладжани с чили сос

Снимка за Патладжани с чили сос
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Теронг баладо е популярно индонезийско ястие, което като типичен представител на една екваториална кулинарна традиция е подобаващо пикантно, за да може да гарантира безопасността на почитателите си.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 патладжана
  2. 5 с. л. кокосово масло или зехтин
  3. 1 глава лук, ситно нарязана
  4. 2 скилидки чесън, ситно нарязани
  5. 1 с. л. настърган джинджифил
  6. 1 люта чушка
  7. 400 г чери домати или обикновени домати, обелени и ситно нарязани
  8. 50 мл сок от лайм или лимон
  9.  сол на вкус
  10.  варен ориз за гарниране

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се срязват наполовина, нарязват се на резени от дъното към опашката, като остават свързани при опашката. Потопяват се за 20 мин. в съд със студена вода, обилно посолена. Измиват се и се подсушават. Намазват се с половината от маслото и се слагат във фурна, загрята до 180˚ С за 30 - 40 мин.

  2. 2.

    В хаванче се счукват заедно лукът, чесънът, джинджифилът и лютата чушка. Пикантната паста се слага в останалото сгорещено масло, разбърква се кратко и се добавят доматите. Посолява се на вкус и се подправя със сока от лайм.

  3. 3.

    Патладжаните се гарнират с пикантния сос.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2013
Още подобни рецепти
Коментари