Начало За нас Реклама Контакти

Патешко магре със зеленчуково рагу и крем от целина с тиквени семки

Снимка за Патешко магре със зеленчуково рагу и крем от целина с тиквени семки
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Когато е добре приготвено филето от патешки гърди е върховен деликатес. В рецептата на шеф Иван Кирин, чудесното месо вкусно хармонира с нежните зеленчукови гарнитури.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 броя патешко магре (филе с кожа) по 250 г
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за зеленчуковото рагу:
  • 100 г тиквички
  • 100 г чушки
  • 100 г патладжани
  • 100 г моркови
  • 50 г сушени сини сливи
  • 50 г доматено пюре
  • 1 стрък мащерка
  • 1 щипка захар
  • 40 мл зехтин
  •  сол и черен пипер на вкус
  • за крема от целина:
  • 400 г целина
  • 30 г масло
  • 1 щипка бял пипер
  • 1 щипка индийско орехче
  •  сол на вкус
  • 20 г обелени тиквени семки

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патешкото магре се запечатва на сух тиган от страната на кожата, докато леко се карамелизира. Обръща се и се слага в предварително загрята фурна на 175° С за 10 мин., за да е средно изпечено или за 15 - 17 мин., за да е добре изпечено.

  • 2.

    За рагуто от зеленчуци тиганът се загрява с малко зехтин и зеленчуците се сотират отначало на силен огън, като се слагат последователно според твърдостта им - морков, чушка, сини сливи, патладжан и тиквичка. След това се добавят доматеното пюре и подправките и температурата се намалява. Оставя се за не повече от 7-8 мин.

  • 3.

    Целината за крема се обелва и се сварява до готовност. Подправя се с останалите добавки и се намачква с вилица. След това се прекарва през цедка с помощта на лъжица, за да се получи гладка и хомогенна смес.

  • 4.

    Тиквените семена се изпичат на сух тиган и се поръсват върху крема от целина.
     

Галерия
Подходящи типове вина
Юли 2014
Още подобни рецепти
Коментари