Патешко магре със зеленчуково рагу и крем от целина с тиквени семки
Когато е добре приготвено филето от патешки гърди е върховен деликатес. В рецептата на шеф Иван Кирин, чудесното месо вкусно хармонира с нежните зеленчукови гарнитури.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 броя патешко магре (филе с кожа) по 250 г
- сол и черен пипер на вкус
- за зеленчуковото рагу:
- 100 г тиквички
- 100 г чушки
- 100 г патладжани
- 100 г моркови
- 50 г сушени сини сливи
- 50 г доматено пюре
- 1 стрък мащерка
- 1 щипка захар
- 40 мл зехтин
- сол и черен пипер на вкус
- за крема от целина:
- 400 г целина
- 30 г масло
- 1 щипка бял пипер
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
- 20 г обелени тиквени семки
Начин на приготвяне
- 1.
Патешкото магре се запечатва на сух тиган от страната на кожата, докато леко се карамелизира. Обръща се и се слага в предварително загрята фурна на 175° С за 10 мин., за да е средно изпечено или за 15 - 17 мин., за да е добре изпечено.
- 2.
За рагуто от зеленчуци тиганът се загрява с малко зехтин и зеленчуците се сотират отначало на силен огън, като се слагат последователно според твърдостта им - морков, чушка, сини сливи, патладжан и тиквичка. След това се добавят доматеното пюре и подправките и температурата се намалява. Оставя се за не повече от 7-8 мин.
- 3.
Целината за крема се обелва и се сварява до готовност. Подправя се с останалите добавки и се намачква с вилица. След това се прекарва през цедка с помощта на лъжица, за да се получи гладка и хомогенна смес.
- 4.
Тиквените семена се изпичат на сух тиган и се поръсват върху крема от целина.