Патешко къри с ананас
Много често, когато се готви патица, се получава нещо доста неприятно - птицата остава жилава и човек трябва да дъвче като за световно, за да може да си преглътне хапката. В Тайланд такава опасност обаче не съществува. Кулинарните вълшебници там приготвят всичко така, че направо се топи на езика. Следвайки нашата рецепта, и вие ще постигнете същите впечатляващи резултати. Ястието обаче впечатлява не само откъм консистенция, а и откъм вкус - едно ненадминато съчетание на люто и сладко, типично за изтънчените небцета на любителите на тайландската кухня.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 600 г патешки гърди
- 1 с.л. олио
- 1 ½ с. л. паста червено къри*
- 250 мл кокосово мляко*
- 1 с. л. кафява захар
- 1 клонче тай босилек или пюре от пресен босилек*
- 100 г грах
- 1 чили, нарязано на тънки кръгчета
- 10 цели чери доматчета
- 125 г ананас, нарязан на парченца
- 1 портокал, нарязан на филенца
- 1 с. л. тай рибен сос
Начин на приготвяне
- 1.
Патешките гърди се нарязват на баклавички от страната на кожата, посоляват се и се слагат да се изпекат за 20 мин. на 200°С. Готовите филета се нарязват на ивици. Олиото се загрява в уок, прибавя се кърито и се бърка 1 мин. Прибавят се 4 с.л. от кокосовото мляко. Добавя се и останалото мляко, бърка се 1 мин. на слаб огън.
- 2.
Прибавят се патешките гърди и се бърка 2 мин. Добавят се захарта, грахът, доматите, ананасът, чилито и босилекът. Разбърква се добре и щом закъкри се слага рибният сос. Слагат се филенцата от портокал.
- 3.
Сервира се в чинии с гарнитура от сварен ориз басмати.
* Продукти на THAI heritage. Можете да ги намерите в добрите магазини за хранителни стоки.