Патешко къри и пури
Патешкото е често използвано месо в Керала, защото многобройните канали, изкуствени и естествени водоеми са много подходящи за отглеждането на тези домашни птици. Рецептата е предоставена и приготвена от Хосе Фернандес от Talents.
СъставНеобходими продукти за 4 - 6 порции
- за пури:
- 500 г брашно
- 1 ч. л. сол
- 2 яйца
- 150 мл олио
- за кърито:
- 4 патешки бутчета
- ½ ч. л. чили
- ½ ч. л. куркума
- 250 г картофи
- 2 глави лук
- 1 резен джинджифил
- 2 скилидки чесън
- 2 с. л. гарам масала
- 2 домата
- 400 мл кокосово мляко
-
сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Брашното се смесва с яйцата, сол на вкус и топла вода до средно меко тесто. Добавя се олио и се меси, докато стане хомогенно. Оставя се за 20 мин., покрито с влажна кърпа.
- 2.
Бутчетата се обезкостяват и месото се нарязва на хапки. Слага се в дълбок съд заедно с половината куркума, чилито, сол на вкус и малко олио. Покрива се с вода и когато започне да ври, се добавят, картофите нарязани на кубчета. Готви се, докато месото и картофите станат готови.
- 3.
Друг съд се загрява, сипва се малко олио и се слага нарязаният на ивици лук. Задушава се и се добавят наситнените чесън и джинджифил, останалата куркума и гарам масалата. След 2-3 мин. се сипват нарязаните на кубчета домати. Готвят се 5-6 мин. и се добавя патешкото с картофите, разбърква се и се сипва кокосовото мляко. Трябва да се внимава да не заври, защото кокосовото мляко ще се пресече. Когато се появи пара, кърито е готово.
- 4.
Тестото се слага върху плота, намазан с олио. Разделя се на 12 – 15 парчета, които се оформят на топчета и се разточват тънко на кръгчета. Пържат се едно по едно, в дълбок слой горещо олио, като целта е да бухнат и да станат златисти. Поднасят се веднага с кърито.