Патешко конфи със спанак, радикио и нар
Винаги си струва да посветите на френската традиция, наречена confit de canard, многото часове, които изисква. Според кулинарната история патешкото конфи е родом от Гаскония, а съставките, с които може да се комбинира, са безброй. Тук Денница Дойчева, шеф-готвач на софийския ресторант „Лаванда“, е избрала за гарнитура към бутчето една свежа салата от спанак, радикио и нар.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патешки бутчета
- 4 с. л. морска сол
- 1 с. л. пипер
- 1 стрък прясна мащерка
- 2 с. л. чесън, нарязани
- 1 кг патешка мас или 1 л зехтин
- за салатата:
- 500 г спанак, измит и почистен
- 1 радикио
- ½ нар, наронен на зрънца
- 30 мл шери оцет
- 100 мл зехтин
-
сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патешките бутчета се осоляват с морската сол и се оставят за 6 часа. Поръсват се с пипера.
- 2.
Фурната се загрява на 120° C. Бутчетата се слагат в дълбок съд заедно с мащерката и чесъна и се покриват с маста или зехтина. Съдът се похлупва и се слага във фурната за 4 часа.
- 3.
За гарнитурата спанакът и радикиото се разбъркват с малко сол и черен пипер и се овкусяват с шери винегрет. Салатата се подрежда се в чиния, отгоре се слага топлото патешко конфи и се поръсва със зрънцата от нар.