Начало За нас Реклама Контакти

Патешко конфи със спанак, радикио и нар

Снимка за Патешко конфи със спанак, радикио и нар
260
Време за приготвяне: 260 мин. + 6 ч. мариноване
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Винаги си струва да посветите на френската традиция, наречена confit de canard, многото часове, които изисква. Според кулинарната история патешкото конфи е родом от Гаскония, а съставките, с които може да се комбинира, са безброй. Тук Денница Дойчева, шеф-готвач на софийския ресторант „Лаванда“, е избрала за гарнитура към бутчето една свежа салата от спанак, радикио и нар.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 патешки бутчета
  • 4 с. л. морска сол
  • 1 с. л. пипер
  • 1 стрък прясна мащерка
  • 2 с. л. чесън, нарязани
  • 1 кг патешка мас или 1 л зехтин
  • за салатата:
  • 500 г спанак, измит и почистен
  • 1 радикио
  • ½ нар, наронен на зрънца
  • 30 мл шери оцет
  • 100 мл зехтин
  •  сол и черен пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Патешките бутчета се осоляват с морската сол и се оставят за 6 часа. Поръсват се с пипера.

  • 2.

    Фурната се загрява на 120° C. Бутчетата се слагат в дълбок съд заедно с мащерката и чесъна и се покриват с маста или зехтина. Съдът се похлупва и се слага във фурната за 4 часа.

  • 3.

    За гарнитурата спанакът и радикиото се разбъркват с малко сол и черен пипер и се овкусяват с шери винегрет. Салатата се подрежда се в чиния, отгоре се слага топлото патешко конфи и се поръсва със зрънцата от нар.
     


Подходящи типове вина
Юни 2013
Още подобни рецепти
Коментари