Патешко филе с вишнев сос
Рецептата е вдъхновена от кухнята на Франция, където често съчетават любимото си патешко с плодове, а сладко-киселите вишни са един от най-популярните избори.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патешки филета
- 1 ч. л. морска сол
- шарен пипер на вкус
- 1 с. л. зехтин
- за соса:
- 200 г почистени пресни или замразени дребни лукчета или червен лук, нарязан на полумесеци
- 300 г вишни без костилки
- 1 стрък розмарин
- 100 мл порто или червено вино
- 2 с. л. захар
- 3-4 зърна хвойна, по желание
- сол и шарен пипер на вкус
-
Начин на приготвяне
- 1.
Кожата и мазнината на филетата се нарязват на ромбове, без да се наранява месото. Поръсват се с морска сол и се обтриват с шарен пипер и зехтин. Слагат се на тиган на умерен огън за 4 мин. от страната на кожата и за 2 мин. от другата страна. Преместват се в тавичка.
- 2.
В тигана от запичането на филетата се оставя 1 с. л. от отделената мазнина и се загрява. Добавят се лукчетата и 4-5 листенца розмарин. Разбъркват се на умерен огън, докато се зачервят. Налива се виното, добавя се захарта и всичко се вари, докато течността се изпари наполовина. Посолява се на вкус, добавя се хвойната. Слагат се вишните и се вари още 7-8 мин. на силен огън. Подправя се със сол, пипер и още захар на вкус.
- 3.
Със соса се заливат филетата и се запичат за 8 мин. във фурна, загрята на 210˚ С. Оставят се да починат 10 мин., покрити с алуминиево фолио, и се поднасят.