Патешко филе с розов сос
Ще е наистина неприятно, ако с това изискано блюдо не поднесете подходящо вино. Изберете червено бургундско или също така фините, но с мощна структура Бароло и Барбареско от Пиемонт в Италия.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 2 патешки гърди с кожа
- 1 стрък розмарин
- 2 с. л. зехтин
- пипер меланж
- сол на вкус
- за соса:
- 2 ч. ч. зърна от нар
- 1 ч. л. нишесте
- 1 ч. л. студено масло
- 1 ч. л. ситно нарязан магданоз
- пипер меланж
- сол на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кожата на патешките гърди се нарязва на малки ромбчета, без да се наранява месото. Обтрива се със сол и шарен пипер.
- 2.
Розмаринът се нарязва на ситно и се смесва със зехтина. Втрива се от двете страни на месото.
- 3.
През това време зърната от нар се пасират и сокът се прецежда. Мазнината от печенето на филетата се излива от тавата. На дъното й се налива сокът от нар и се разбърква 3-4 мин. на котлона, за да разтвори всички залепнали по дъното парченца и да се редуцира с една трета. Слага се разтвореното в 1 с. л. студена вода нишесте и се разбърква, докато сосът се сгъсти. Дръпва се от огъня, подправя със сол на вкус и се добавя студеното масло. Разбърква се, докато се поеме от соса.
- 4.
Филетата се изваждат от фурната и се оставят на топло за 15 мин., покрити с фолио. Нарязват се на много тънки ивички и се поднасят със соса и зрънца нар.