Начало За нас Реклама Контакти

Патешко филе и ябълков мус с розмарин

Снимка за Патешко филе и ябълков мус с розмарин
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Храната е едно от добрите неща, с които човек може да се поглези. А тази рецепта за ароматно патешко с нежен мус е абсолютно подходяща за целта - тя е истинска глезотия за сетивата.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 4 патешки филета с кожа
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 с. л. нарязани на ситно пресни или сушени подправки: розмарин, мащерка и салвия
  •  сол и шарен пипер на вкус
  • за муса:
  • 2 кисели зелени ябълки напр. Грени Смит
  • 1 с. л. зехтин
  • 1 стрък розмарин
  • 100 мл ризлинг или друго бяло вино
  • 1 ч. л. захар
  •  сол и шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кожата на патешките гърди се нарязва на ромбове с помощта на остър нож. Посоляват се, натриват се с нарязаните билки и се поръсват с шарен пипер. Зехтинът се загрява в тиган на умерена температура и гърдите се запържват за 4 мин. откъм кожата и още 3 мин. от другата страна. Оставят се да починат 5 мин.

  2. 2.

    Мусът се приготвя, като ябълките се обелват, нарязват се на едри кубчета и се слагат да заврат заедно с виното, зехтина, клончето розмарин, захарта, сол и пипер на вкус. Щом омекнат, клончето се изважда и всичко се пасира.

  3. 3.

    Патешките гърди се нарязват на тънки резени и се гарнират с ябълковия мус.

Подходящи типове вина
Окт. 2009
Още подобни рецепти
Коментари