Патешко филе и ябълков мус с розмарин
Храната е едно от добрите неща, с които човек може да се поглези. А тази рецепта за ароматно патешко с нежен мус е абсолютно подходяща за целта - тя е истинска глезотия за сетивата.
СъставНеобходими продукти за 4
- 4 патешки филета с кожа
- 1 с. л. зехтин
- 1 с. л. нарязани на ситно пресни или сушени подправки: розмарин, мащерка и салвия
- сол и шарен пипер на вкус
- за муса:
- 2 кисели зелени ябълки напр. Грени Смит
- 1 с. л. зехтин
- 1 стрък розмарин
- 100 мл ризлинг или друго бяло вино
- 1 ч. л. захар
- сол и шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кожата на патешките гърди се нарязва на ромбове с помощта на остър нож. Посоляват се, натриват се с нарязаните билки и се поръсват с шарен пипер. Зехтинът се загрява в тиган на умерена температура и гърдите се запържват за 4 мин. откъм кожата и още 3 мин. от другата страна. Оставят се да починат 5 мин.
- 2.
Мусът се приготвя, като ябълките се обелват, нарязват се на едри кубчета и се слагат да заврат заедно с виното, зехтина, клончето розмарин, захарта, сол и пипер на вкус. Щом омекнат, клончето се изважда и всичко се пасира.
- 3.
Патешките гърди се нарязват на тънки резени и се гарнират с ябълковия мус.