Патешки мус с карамелизирани ябълки
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 200 г патешки мус, нарязан на филийки
- 2 ябълки
- 2 сушени смокини
- 2 с. л. захар
- 1 ч. л. масло
- 4 препечени филийки черен хляб
- за соса с арманяк:
- 1 с. л. лук, нарязан на ситно
- 4 резенчета от сушена манатарка
- 1 ч. л. масло
- 4 с. л. арманяк
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Ябълките се нарязват на кръгчета. Сушените смокини се нарязват на парченца.
- 2.
Маслото се разтопява и се прибавя захарта. Когато се получи хубав карамелен цвят, се слагат 2-3 с.л. вода. Прибавят се ябълките и се задушават, докато се изпари водата. Слагат се смокините. Разбъркват се още 30 сек. и се отстраняват от огъня.
- 3.
Сосът се приготвя, като сушената манатарка се залива с вряща вода за 20 мин., нарязват се на ситно. Маслото се разтопява и в него се слага да се задуши лукът за 1 мин., прибавят се манатарките. След 1 мин. се добавя арманякът. Сосът се оставя да се редуцира леко, подправя се и се пасира.
- 4.
Патешкият мус се сервира с филийките черен хляб върху карамелизираните ябълки и смокини със соса от арманяк.