Начало За нас Реклама Контакти

Патешки мус с карамелизирани ябълки

Снимка за Патешки мус с карамелизирани ябълки
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 200 г патешки мус, нарязан на филийки
  • 2 ябълки
  • 2 сушени смокини
  • 2 с. л. захар
  • 1 ч. л. масло
  • 4 препечени филийки черен хляб
  • за соса с арманяк:
  • 1 с. л. лук, нарязан на ситно
  • 4 резенчета от сушена манатарка
  • 1 ч. л. масло
  • 4 с. л. арманяк
  •   сол на вкус
  •   шарен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Ябълките се нарязват на кръгчета. Сушените смокини се нарязват на парченца.

  2. 2.

    Маслото се разтопява и се прибавя захарта. Когато се получи хубав карамелен цвят, се слагат 2-3 с.л. вода. Прибавят се ябълките и се задушават, докато се изпари водата. Слагат се смокините. Разбъркват се още 30 сек. и се отстраняват от огъня.

  3. 3.

    Сосът се приготвя, като сушената манатарка се залива с вряща вода за 20 мин., нарязват се на ситно. Маслото се разтопява и в него се слага да се задуши лукът за 1 мин., прибавят се манатарките. След 1 мин. се добавя арманякът. Сосът се оставя да се редуцира леко, подправя се и се пасира.

  4. 4.

    Патешкият мус се сервира с филийките черен хляб върху карамелизираните ябълки и смокини със соса от арманяк.


Ян. 2011
Още подобни рецепти
Коментари