Патешки гърди със сос от нар
Патешкото месо може и да се възприема като забранено удоволствие, но апетитно запечената кожичка със слоя мазнина под нея са в състояние да успокоят всякакви угризения.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 с. л. зехтин
- 2 глави лук, нарязани на кръгчета
- ½ ч. л. куркума
- 2 ч. ч. орехи, едро нарязани
- сол и пипер на вкус
- 6 нара
- 2 с. л. захар
- 4 с. л. лимонов сок
- 4 патешки гърди
- 1 ч. л. нишесте
Начин на приготвяне
- 1.
В половината от загретия зехтин се слагат лукът и куркумата. След 1-2 мин. се добавят орехите, 500 мл вряща вода, сол и пипер на вкус. Сместа се оставя да ври, непокрита, 20 мин. на слаб огън.
- 2.
Наровете се срязват на половина и с лъжица се отделят зрънцата. Запазват се 4 с. л. от тях, а останалите се разбиват в блендера или пасатора и се прецежда сокът. Прибавят се към ореховият сос и се разбърква още 4-5 мин. Сосът може да се сгъсти повече с разтвореното в студена вода нишесте
- 3.
Кожата на патешките гърди се нарязва на ромбове. Поръсват се със сол и черен пипер. Останалият зехтин се загрява в грил-тиган. В него на умерен огън се запичат гърдите за около 10 мин. първо с кожата надолу. Обръщат се и се запичат още 3-4 мин.
- 4.
Гърдите се нарязват на филийки и се сервират със соса и отделените зърна от нар.