Начало За нас Реклама Контакти

Патешки гърди със сос от нар

Снимка за Патешки гърди със сос от нар
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Патешкото месо може и да се възприема като забранено удоволствие, но апетитно запечената кожичка със слоя мазнина под нея са в състояние да успокоят всякакви угризения.  

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 с. л. зехтин
  • 2 глави лук, нарязани на кръгчета
  • ½ ч. л. куркума
  • 2 ч. ч. орехи, едро нарязани
  •  сол и пипер на вкус
  • 6 нара
  • 2 с. л. захар
  • 4 с. л. лимонов сок
  • 4 патешки гърди
  • 1 ч. л. нишесте

Начин на приготвяне

  • 1.

    В половината от загретия зехтин се слагат лукът и куркумата. След 1-2 мин. се добавят орехите, 500 мл вряща вода, сол и пипер на вкус. Сместа се оставя да ври, непокрита, 20 мин. на слаб огън.

  • 2.

    Наровете се срязват на половина и с лъжица се отделят зрънцата. Запазват се 4 с. л. от тях, а останалите се разбиват в блендера или пасатора и се прецежда сокът. Прибавят се към ореховият сос и се разбърква още 4-5 мин. Сосът може да се сгъсти повече с разтвореното в студена вода нишесте

  • 3.

    Кожата на патешките гърди се нарязва на ромбове. Поръсват се със сол и черен пипер. Останалият зехтин се загрява в грил-тиган. В него на умерен огън се запичат гърдите за около 10 мин. първо с кожата надолу. Обръщат се и се запичат още 3-4 мин.

  • 4.

    Гърдите се нарязват на филийки и се сервират със соса и отделените зърна от нар.


Подходящи типове вина
Ян. 2012
Още подобни рецепти
Коментари