Патешки гърди с гъши дроб
На Васильовден по традиция на трапезата трябва да има печена птица, а първият ден на годината заслужава тя да е сготвена със стил. Димо Димов от Cult Gourmet Catering и книгата "6 х 5 рецепти" ви помагат в това начинание на насладата.
СъставНеобходими продукти за 2 порции
- 500 г патешки гърди
- 100 г гъши дроб
- 4 г сол
- 4 г бял пипер
- 50 г кафява захар
- 20 г мед
- 20 мл бренди
- 100 г сушени смокини
- 60 мл марсала
- 100 г зърна от нар
- 40 г захар за соса от нар
- 20 мл гренадин
Начин на приготвяне
- 1.
Почиствам гъшия дроб от жилите.
Мариновам патешките гърди и гъшия дроб в брендито, сол и пипер за 30 - 40 минути на стайна температура.
Оформям 2 тънки филета с надлъжни разрези. Така от едно патешко филе получавам две парчета, т. е. за четири порции
са необходими две патешки гърди. Получените филета пълня с гъшия дроб. Увивам месото с кухненски конец.
Запичам на тиган с малко мазнина (олио) и допичам за 15-17 минути във фурна, загрята до 220˚ С.
От кафявата захар и 100 мл вода приготвям сироп. Редуцирам компонентите 10 минути.
Добавям сушените смокини и марсалата, оставям 20 минути на слаб огън. Добавям меда и оставям още 2 минути.
За соса от нар приготвям захарен сироп от захарта и 100 мл вода, добавям почистения нар и още 30 мл вода. Оставям за
10-15 минути на среден огън.
Прецеждам и отстранявам остатъците от нара. Връщам останалия сос на силен огън, добавям гренадина, редуцирам още 5 минути. Аранжирам ястието.