Начало За нас Реклама Контакти

Патешки гърди с гъши дроб

Снимка за Патешки гърди с гъши дроб
100
Време за приготвяне: 100 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

На Васильовден по традиция на трапезата трябва да има печена птица, а първият ден на годината заслужава тя да е сготвена със стил. Димо Димов от Cult Gourmet Catering и книгата "6 х 5 рецепти" ви помагат в това начинание на насладата.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  • 500 г патешки гърди
  • 100 г гъши дроб
  • 4 г сол
  • 4 г бял пипер
  • 50 г кафява захар
  • 20 г мед
  • 20 мл бренди
  • 100 г сушени смокини
  • 60 мл марсала
  • 100 г зърна от нар
  • 40 г захар за соса от нар
  • 20 мл гренадин

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Почиствам гъшия дроб от жилите.
    Мариновам патешките гърди и гъшия дроб в брендито, сол и пипер за 30 - 40 минути на стайна температура.
    Оформям 2 тънки филета с надлъжни разрези. Така от едно патешко филе получавам две парчета, т. е. за четири порции
    са необходими две патешки гърди. Получените филета пълня с гъшия дроб. Увивам месото с кухненски конец.
    Запичам на тиган с малко мазнина (олио) и допичам за 15-17 минути във фурна, загрята до 220˚ С.
    От кафявата захар и 100 мл вода приготвям сироп. Редуцирам компонентите 10 минути.
    Добавям сушените смокини и марсалата, оставям 20 минути на слаб огън. Добавям меда и оставям още 2 минути.
    За соса от нар приготвям захарен сироп от захарта и 100 мл вода, добавям почистения нар и още 30 мл вода. Оставям за
    10-15 минути на среден огън.
    Прецеждам и отстранявам остатъците от нара. Връщам останалия сос на силен огън, добавям гренадина, редуцирам още 5 минути. Аранжирам ястието.


Ян. 2010
Още подобни рецепти
Коментари