Начало За нас Реклама Контакти

Патешки гърди с гъби и сушени домати

Снимка за Патешки гърди с гъби и сушени домати
45
Време за приготвяне: 45 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Рецептата за ароматно патешко месо с мед и мащерка го комбинира с лека гарнитура от паста. Сосът към нея е с деликатно пикантна нотка на чесън и сушени домати, която балансирано се допълва от гъбите и зелените маслини.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 4 патешки гърди
  2. 3 стръка мащерка
  3. 1 с. л. мед
  4. 2 с. л. зехтин
  5.  шарен пипер на вкус
  6. за гарнитурата:
  7. 400 г лингуини или друг вид плоска паста
  8. 3 с. л. зехтин
  9. 200 г пресни или консервирани челядинки или печурки
  10. 1 скилидка чесън, ситно нарязана
  11. 2 с. л. пресен магданоз
  12. 12 едри зелени маслини с чушка, нарязани
  13. 4 с. л. нарязани сушени домати
  14.  сол, черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кожата на патешките гърди се нарязва на "баклавички". Посоляват се, поръсват се с пипера и се слагат с кожата надолу да се запържат 5 мин. в тиган със загретия зехтин на умерена температура. Обръщат се, поръсват се с мащерка и се слагат за 5 мин. във фурната на 200° С. Намазват се с мед и се пекат още 5 мин. Изваждат се от фурната, покриват се и се оставят да почиват 5 мин.

  2. 2.

    Пастата се слага в поне 4 л вряща подсолена вода с 1 с. л. зехтин и се вари според инструкциите на опаковката. Прецежда се и се запазва 1 ч. ч. от водата.

  3. 3.

    Останалият зехтин се загрява и в него се сотират гъбите с чесъна за 3–4 мин., след което се прибавят маслините, магданозът и сушените домати. След 1 мин. се сваля от огъня. Пастата се разбърква със соса и се прибавят няколко лъжици от водата, в която са сварени лингуините. Ако изглеждат сухи, се прибавя още малко вода и лъжичка ароматен зехтин.


Подходящи типове вина
Ноем. 2010
Още подобни рецепти
Коментари