Патешки гърди с гъби и сушени домати
Рецептата за ароматно патешко месо с мед и мащерка го комбинира с лека гарнитура от паста. Сосът към нея е с деликатно пикантна нотка на чесън и сушени домати, която балансирано се допълва от гъбите и зелените маслини.
СъставНеобходими продукти за 4 порции
- 4 патешки гърди
- 3 стръка мащерка
- 1 с. л. мед
- 2 с. л. зехтин
- шарен пипер на вкус
- за гарнитурата:
- 400 г лингуини или друг вид плоска паста
- 3 с. л. зехтин
- 200 г пресни или консервирани челядинки или печурки
- 1 скилидка чесън, ситно нарязана
- 2 с. л. пресен магданоз
- 12 едри зелени маслини с чушка, нарязани
- 4 с. л. нарязани сушени домати
- сол, черен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Кожата на патешките гърди се нарязва на "баклавички". Посоляват се, поръсват се с пипера и се слагат с кожата надолу да се запържат 5 мин. в тиган със загретия зехтин на умерена температура. Обръщат се, поръсват се с мащерка и се слагат за 5 мин. във фурната на 200° С. Намазват се с мед и се пекат още 5 мин. Изваждат се от фурната, покриват се и се оставят да почиват 5 мин.
- 2.
Пастата се слага в поне 4 л вряща подсолена вода с 1 с. л. зехтин и се вари според инструкциите на опаковката. Прецежда се и се запазва 1 ч. ч. от водата.
- 3.
Останалият зехтин се загрява и в него се сотират гъбите с чесъна за 3–4 мин., след което се прибавят маслините, магданозът и сушените домати. След 1 мин. се сваля от огъня. Пастата се разбърква със соса и се прибавят няколко лъжици от водата, в която са сварени лингуините. Ако изглеждат сухи, се прибавя още малко вода и лъжичка ароматен зехтин.