Патешки филенца със сос от вишни
СъставНеобходими продукти за 20 броя
- 500 г патешки бонфилета
- за марината:
- 200 мл червено вино
- 1 дафинов лист
- 4-5 зрънца хвойна
- 3 зрънца бахар
- 1 ч. л. шарен или черен пипер
- 1 к. л. салвия
- 1 малка глава лук, срязана на четири
- ½ лимон, нарязан на ситно
- за паниране:
- 4 с. л. брашно
- 1 к. л. сол
- 1 ч. ч. олио за пържене
- за соса:
- 1 компот от вишни
- 3 с. л. вино
- 1 ч. л. кафява захар
- 1 ч. л. натурално нишесте
- сол на вкус
- шарен пипер на вкус
Начин на приготвяне
- 1.
Патешките филета се почистват от жилите и се оставят да се мариноват една нощ в сместа от виното и подправките.
- 2.
На другия ден филетата се отцеждат, подсушават се, посоляват се и се завиват на рулца, закрепят се с клечка за зъби и се панират в брашното. Изпържват се много леко за 4-5 мин.
- 3.
Приготвя се сосът, като вишните от компота се почистват от костилките и се пасират. Прибавят се виното, захарта, подправя се със сол и пипер на вкус. Сместа се слага да заври и се сгъстява с размитото в 2-3 лъжици сок от компота нишесте.
- 4.
Преди сервиране филенцата се запичат за 10 мин. в загрята фурна на 200°С и се поднасят с топлия сос.
Юли 2008
Още подобни рецепти
Коментари